fredag 12. desember 2008

You raise me up

Sangen "you raise me up" er en ballade skrevet av Rolf Løvland, og ble sluppet ut på plata "once in a red moon" i 2002 av gruppa "secret garden". Men det var først i 2003 da Josh Groban ga ut sin versjon av sangen, den slo i gjennom for fullt. I tillegg til å bli en stor hit i Storbrittania og Irland, ble den også veldig populær her i skandinavia. Sangen ble til og med oversatt til svensk av sangeren Sanna Nilson og fikk tittelen "Rör vid min själ". Også i 2005 ble en ny versjon av sangen gitt ut, og denne gangen var det boybandet Westlife sin tur til å prøve seg. Sangen gikk igjen til topps på hitlister i forskjellige land igjen.


Sagen kom som sagt i starten av 2000- tallet, en tid hvor musikken tok helt nye veier. Etter ett tiår med mye pop og boyband, ble igjen rock, ballader og techno populært. Også musikkstiler som R&B og Trance falt i smak for mange. En skjønn blanding av musikkstiler preget hitlister, og årsaken til dette var nok lysten på noe nytt etter ett tiår med veldig ensformet musikkstil. Et annet behov vi hadde, som også gjorde sangen "you raise me up" mer populær, var behovet for noen dypere tekster enn det vi hadde opplevd tidligere. Popen og boyband- musikken på 90- tallet var preget av veldig overfladiske tekster og enkle melodier, og når balladene begynte å meningsfulle tekster, ble vi med ett fenget. Folk i alle aldre følte for å høre på poetiske og rolige sanger, og høre en tekst hvor man må lese litt mer mellom linjene for å forstå seg helt på. Alstå valgte Lövland den perfekte tida å skrive denne låta på.


En alvorlig og tragisk hendelse preget også starten av 2000-tallet. 11.september 2001 er en dato man aldri vil glemme. Terror- angrepet som drepte mangemennesker, og som satte dype spor i oss alle, preget helt klart vinteren 2001/2002. USA er et land som påvirker resten av verden, og ingen artister følte for å lage noen "happy- songs" etter en slik hendelse. Musikkverden ble derfor preget av rolige og meningsfulle ballader, noe "you raise me up" er et et flott eksempel på. Samtidig har sangen en enkel tekst, som fenger veldig, og vi synesEn annen ting som er verdt og merke seg med sangen er instrumentene som er brukt. Secret Garden var en norsk- irsk gruppe, og i sangen hører vi at lydbilde virkelig er preget av nasjonalitet. Instrumenter som er brukt, i tillegg til piano, er blant annet fele og sekkepiper, noe som er veldig typisk irsk. Men dette har Westlife kuttet ned på i sin versjon. De har for det meste brukt piano, men de har beholdt et lite irsk preg med å ta i bruk instrumentet fele.En annen ting som er spesielt ved lydbildet er hvordan de forskjellige artistene har valgt å presentere sangen på. De har alle holdt på den tradisjonelle melodien som starter med rolig musikk og instrumenter, men som gjennom låta bygger seg om til et klimaks hvor alle mulige instrumenter er med på å "løfte opp" låta. Etter dette "daler" musikken ned igjen og avsluttes like rolig som den startet, og vi sitter igjen med en følelse av at vi nå har hørt en veldig bra sang. Det er i hvertfall min mening, og sikkert mange andres også ettersom låta har solgt såpass som den har gjort.

En annen ting som er veldig tydelig er at musikken forsterker teksten. Sangen starter i det stille men løftes gradvis opp og blir sterkere utover i sangen. Dette kan jo være helt bevisst ettersom sangen handler om nettopp det å ha noen som "reiser" deg opp her i livet.Som sagt er det en meningsfull tekst i denne sangen, men for å forstå tema og budskap må vi sette oss mer inn i teksten. Hva handler den egentlig om?


Sangen er tydeligvis til en bestemt person ettersom det er en "I"- person og en "you" inni i teksten. Det hele handler i grunn om at denne jeg- personen forteller hvordan denne personen får han til å leve et bra liv. Han forteller at denne personen hjelper han når han er trist og helt nede, er det denne personen som hjelper han opp igjen, og han føler det at så lenge denne personen er ved hans side finnes det ingen grenser for hva han kan oppnå. Hvem sangen er til, om det er en kjæreste, familiemedlem eller kanskje en venn, det er det bare Rolf Lövland som vet. En ting som er sikkert er i hvertfall at ordvalget i denne teksten ikke er tilfeldig. Han bruker metaforer for å fram en mening. "you raise me up to walk on stormy seas", er et eksempel hvor han har brukt en setning som betyr at du reiser meg opp så jeg kan gå på stormfulle hav. Den egentlige meningen er at denne du- personen får "jeg" til å føle seg så sterk at han/hun kan komme seg igjennom alle tøffe situasjoner og hindringer.


Sangen er definitivt poetisk ettersom den inneholder så mange metaforer, men rim og rytme finnes det ikke mye av. Man kan så vidt se spor etter bokstavrim i de to første versene hvor nesten hver linje slutter med samme bokstav, men virker som låtskriveren har tenkt mer på melodi og ordvalg enn rim og rytme. Selv om det ikke er brukt mange språklige hjelpemidler i teksten, kan man finne en del gjentakelser. Som i de fleste andre sanger har også denne låta et refreng som går gjentar seg flere ganger i teksten. Også i selve refrenget er det en del gjentakelser:


you raise me up, so I can stand on mountains
you raise me up to walk on stormy seas
I am strong when I am on your shoulders
you raise me up to more than I can be


Og budskapet her er ikke til å misforstå: hvis du har en spesiell i livet, en som støtter deg gjennom hverdagen, føler du deg sterkere og du får bedre selvtillit.


Det at sangen er så lett og forstå og har et så tydelig og rørende budskap er med på å gjøre dette til en av de fineste sangene jeg vet om. Min favorittversjon er helt klart Josh Groban sin. Dette er fordi han har en kraftig og ren vokal, rett og slett en fantastisk stemme. Jeg er overhode ikke overrasket over at denne sangen har solgt så mange eksemplarer som den har.Kilder:

12.12.08: Wikipedia.com

4 kommentarer:

Ole-Albert sa...

Hvis jeg skal være 100% ærlig, og det skal jeg jo,må jeg si meg litt uenig i at "You raise me up" har en spesielt meningsfull tekst. Temaet har vi jo sett en million ganger før, og jeg syns ikke denne sangen fører noe nytt til bordet, men det er min mening;)Bra analyse ellers!

Karoline`s blogg sa...

kjempe bra analyse!
fått med utrolig mye bra om teksten,artister og tiåret.
men må nok kanskje si meg enig i at det ikke er en veldig dyp og sterk tekst, selvom den er fin.
men som sagt analysen var veldig bra.
"keep up the good work"

Hanne sa...

Synes du har fått med mye analyse i innlegget, bra jobba;) Tydelig at dette er en sang du liker.

Synnøve sa...

Det er ikke rart at så mansge artister har fått denne sangen til topps, det er jo en veldig fin sang! om ikke teksten er så dyp, som noen mener, er jo melodien sååå fin =D Dette er en sang du kan spille for deg selv når du er lei deg, eller ''gi'' den til en annen du er veldig glad i =)