torsdag 28. mai 2009

Mannen som elsket Yngve.


I filmen "Mannen som elsket Yngve" møter vi Jarle, en ungdom som bor hjemme hos mor, og er lykkelig forelsket i kjæresten. Han er en samfunnsengasjert gutt, og sammen med bandet lager han opprørske sanger om verdenssamfunnet. Dette er deres måte å frem meninger og synspunkter på. I tillegg til bandøvelser og skole går tiden deres med til å diskutere og røyke hasj, noe som også viser deres opprørskhet. 

Men ikke all ungdom vi møter  i filmen er som dette. Vi ser også de såkalte "sossene" som går rundt i fineklær, bor i fine hus, og ja, rett og slett oppfører seg som"fine" mennesker. Deres hverdag går mer ut på sport og party, og da snakker man om store sammenkomster, ikke sene kvelder med øl og hasj som bandet til Jarle. Yngve, som også har en sentral rolle i filmen, er et prakteksempel på denne type ungdom. Tennis og te er hva som kjennetegner denne gutten. Helt omvendt fra de opprørske ungdommene.

At det er to forskjellige ungdomsgrupper nevnes aldri i filmen, men man kan helt tydelig se skillet når det kommer til klær, musikk og oppførsel. Som sagt kler "sossene" seg fint, har fine ting og oppfører seg fint. Alt er gjennomført "strøkent". Når det kommer til de "rebelske" ungdommene ser vi at klærne er mer tilfeldige, noe som kan vise at de har andre ting å tenke på i hverdagen enn mote og utseende, som for eksempel politikk. Også musikksmaken merker man forskjell på. På festen til "sossen" hører de på Roxette. Et band som var svært populært på 80- tallet med pop og rocke- sanger. Et band med tekster og melodi laget for å underholde. Jarle og bandet derimot, vil heller høre på musikk som ligner mer "punk-rock" og som har opprørske tekster om samfunnet.

Vi varierer alle veldig når det kommer til kommunikasjonsmetoder. Det kommer ofte an på hvem vi skal kommunisere med. Kanskje er vi ungdom mest allsidige her. Vi kommuniserer med foreldre på en helt annen måte enn venner, og ikke minst det motsatte kjønn. Hele tiden havner vi i situasjoner som vi må forandre teknikken litt. Man kan jo ikke snakke med  en lærer på samme måte som en klassekamerat. Slik er det også for Jarle. Menneskene rundt han er veldig forskjellige , og derfor må han variere måten å kommunisere på. Når han er sammen med vennene sine er han en skikkelig tøffing. Han drikker, røyker og rakker ned på samfunnet. Med Yngve derimot, blir han en helt annen. De snakker om skyene på himmelen og andre veldig dype ting. Slik kommuniserer han også med moren sin. Han forteller henne om kjærlighetsproblemer og hverdagen generelt. Ja, han utelukker at han har forelsket seg i en gutt, men allikevel: at en gutt forteller moren sin om kjærlighetslivet viser at de kommuniserer på en helt spesiell måte. Så nært forhold han han ikke til faren. De snakker også om kjærlighetslivet til Jarle, og faren gir råd, men man får allikevel følelsen av at kommunikasjonen mellom far og sønn ikke er på topp. Faren har en tendens til å gi Jarle penger i stedet for støtte og hjelp slik en far skal gjøre.

Til slutt kan vi se på forskjeller mellom ungdom på 80- tallet og ungdommen nå til dags. Er det noen forskjeller? Både ja og nei vil jeg si. Ungdom har alltid vært, og kommer alltid til å være en smule opprørske slik som Jarle og bandet, men vi er antagelig mindre samfunnsengasjerte i dag. Festingen til "sossene" kjente jeg meg derimot veldig igjen i. Det er jo ikke til å komme bort i fra at også mindreårige fester og drikker den dag i dag. Vi danser etter musikken og forsøker så godt vi kan å oppmerksomhet fra det motsatte kjønn. (eller det samme). Dette er noe som jeg tror aldri vil gå av moten. Men det finnes jo også i dag de som aldri har eller aldri vil røre alkohol.

En ting som er veldig annerledes fra samfunnet på den tiden er synet på kropp og helse. Når Jarle fortalte at han skulle begynne å trene ble han ledd av. Slik er det ikke i dag. De fleste ungdommer driver med en eller annen sport, eller holder seg i form ved hjelp av andre aktiviteter. Men vi har jo selvfølgelig også de som aldri kunne tenke seg og trene blant dagens ungdom. Vi er alle forskjellige selvom vi lever på samme tid. Ja, det er både likheter og forskjeller mellom 80- tallets ungdom og dagens, men allikevel vil jeg avslutte med å påstå at en hovedlikhet er at samfunnet har forskjellige ungdomsgrupper med forskjellige interesser.  

Ingen kommentarer: